In de media

Nieuws overzicht
Compositiestuk "Trifesta" KLAAR!

Geplaatst op: 12-05-2016

img15

 

'Trifesta' laat geschiedenis drie muziekverenigingen herhalen!

Herkenningsmelodie voor Fanfare de Wieden

 

Fanfare de Wieden is een muziekvereniging met een bijzondere geschiedenis. Om even een voorbeeld te noemen: sinds 25 augustus 2014 is er

een samenwerkingsverband tussen drie muziekverenigingen die samen Fanfare de Wieden vormen: Giethoorns Fanfare, Onderling Genoegen en Crescendo uit Wanneperveen. Drie muziekverenigingen die hun krachten bundelen tot één Fanfare muziekvereniging, twee plaatsen die samenwerken als één plaats en dat allemaal in harmonie. 


Muziekvereniging Fanfare de Wieden repeteert de ene week in Giethoorn en de andere week in Wanneperveen. Het is maar één voorbeeld van hoe ervoor wordt gezorgd dat iedereen de 'neuzen' dezelfde richting op houden.

Het bestuur bedacht nog een manier. Zij gaven aan componist Thom Zigterman de opdracht speciaal voor hun muziekvereniging een concertstuk te componeren. Vorige week werd dit muziekstuk overhandigd aan de vereniging. Speciaal voor de Brederwiedekrant zitten het bestuur, de dirigent en de componist nog even samen aan tafel om te vertellen waarom dit muziekstuk zo belangrijk is.

"Omdat onze drie muziekverenigingen zijn gaan samenwerken als Fanfare de Wieden, leek het ons goed dat er een muziekstuk kwam waarin deze verenigingen in samen komen. Wie naar het muziekstuk straks luistert, hoort drie herkenbare melodieën die elk horen bij één van de drie verenigingen. Zo is er de melodie 'Fanfare' die staat voor Giethoorns Fanfare, 'O mien Vene' het volkslied van Wanneperveen dat bij Onderling Genoegen hoort én Psalm 150 dat bij Crescendo hoort", vertelt dirigent Wilfred Grootenhuis.

Dat Fanfare de Wieden bij de componist Thom Zigterman terecht is gekomen, was bijna een vanzelfsprekendheid. "We hadden natuurlijk kunnen kiezen voor een bekende componist, denk maar eens aan een Jacob de Haan. Maar wij wilden juist een nieuwe componist de kans geven. Zij hebben vaak een heel frisse kijk op het componeren met heel eigen ideeën", legt Wilfred Grootenhuis uit. Dat er voor Thom Zigterman werd gekozen kwam doordat Wilfred Grootenhuis samen met deze componist muzikant is bij het Gelders Fanfare Orkest.

Voor Thom Zigterman was het wel een beetje puzzelen, om drie melodieën samen te voegen tot een nieuw muziekstuk. "Vooral in het begin was dat flink puzzelen, maar dan ineens ontdek je hoe je de melodieën mooi in elkaar kunt weven."

Het idee om een muziekstuk speciaal voor de vereniging te laten componeren was een wens die al langer bestond. "In 2013 hadden wij het Veniger Festival. Tijdens dit festival ontdekten we dat we, als drie verenigingen, eigenlijk heel goed konden organiseren. Direct na dit festival zijn we als besturen samen om de tafel gaan zitten", vertelt bestuurslid Berry Huisman. "In de film Fanfare is natuurlijk hetzelfde gedaan. Ook een muziekstuk voor verschillende muziekverenigingen in één dorp. De geschiedenis herhaalt zich nu!" vult Cor Hoorn (bestuurslid) enthousiast aan.

"En dan wordt dit jaar ook nog eens de honderdste geboortedag van Bert Haanstra gevierd. Voor ons een extra leuke reden om dit muziekstuk te laten componeren", zegt Cor Hoorn. 

In de omgeving zijn meer verenigingen die zelfstandig niet meer kunnen bestaan. Samenvoegen kan, maar het moeilijke is om ieders eigen identiteit te bewaren. "Met dit muziekstuk willen we er voor zorgen dat we elk onze eigen identiteit kunnen bewaren", laat de dirigent weten.

De geschiedenis herhaalt zich dus. Toen de film Fanfare van Bert Haanstra werd gemaakt, speelden verschillende muzikanten uit Giethoorns Fanfare en Onderling Genoegen een rolletje in de film. En in 1983 schreef Bert Haanstra voor het Giethoorns Fanfare een speciaal gedicht met daarin onder andere de strofe: 
"Zware stukken met veel ‘mollen’ 
klonken ‘punter’ gaaf en schoon,
de fanfare stak ten volle
elk orkest zo naar de Kroon!"


En nu is er dus een nieuw muziekstuk. "Het muziekstuk voor Fanfare de Wieden zit nog in plastic, maar vorige week is het officieel aangeboden aan onze vereniging. Op 9 oktober volgt dan de 'wereld' première", vertelt bestuurslid Kim van de Brake. Het muziekstuk werd officieel aan de hele vereniging uitgereikt door componist Thom Zigterman aan Kim van de Brake. 

Over het muziekstuk kan Thom Zigterman enthousiast vertellen: "Het muziekstuk heet Trifesta en dat is een fantasiewoord: 'Tri' van drie en 'Festa' staat voor feest. Het is een hommage aan de drie verenigingen. Het was de intentie om een feestelijk muziekstuk te maken, het moest vrolijk en herkenbaar zijn. Al moet ik wel toegeven dat één deel in dit muziekstuk niet zo herkenbaar zal zijn en dat heeft te maken dat het hele traject om tot één vereniging te komen hard werken is. Dat mocht er van mijzelf ook in verwerkt worden. Maar in totaliteit is het vooral een positief stuk geworden met een positieve kijk naar de toekomst", vertelt Thom Zigterman.

Fanfare de Wieden kijkt nu inderdaad met een positieve blik naar de toekomst. Via een scholenproject wordt geprobeerd kinderen in aanraking te brengen met muziek en natuurlijk hoopt de vereniging dat door dit scholenproject leerlingen ervoor kiezen om bij de Fanfare een instrument te gaan spelen.

"We zijn begonnen met schoolkinderen in Wanneperveen. Op 4 juni 2016 houden we een limonadeconcert in Wanneperveen. In Wanneperveen zijn er maar liefst 28 kinderen die nu een muziekinstrument uit proberen en dat varieert van blokfluit tot bugel. We hopen dat vanuit deze groep er kinderen doorstromen naar het orkest. Na de zomer beginnen we met een scholenproject in Giethoorn", vertelt Cor Hoorn. "We streven er naar om komend seizoen ook met een leerlingenorkest te starten", vertellen Berry Huisman en Wilfred Grootenhuis.

Maar nu eerst dus het muziekstuk 'Trifesta', een compositie waarbij een stukje geschiedenis uit deze beide kernen zich herhaalt. De première van het stuk zal voor de componist een spannend moment zijn: "Ik ben als componist nog beginnend en het aanbieden is gewoon spannend. Ik ken het stuk al helemaal, het zit helemaal in mijn hoofd. Ik vind dan ook vooral de uitvoering straks heel spannend. Het is toch een klein stukje van mezelf. Toch is niets leuker dan je eigen muziekstuk te horen!"

img82
Agenda Optredens

Onze aankomende optredens

01-06-2017


img83
Repetitierooster

Onze repetitieplanning

01-09-2017